Vi söker sportmemorabilia

Vi söker sportmemorabilia

Crafoord Auktioner i Stockholm kommer att hålla en temaauktion för sportmemorabilia, och söker därför föremål från bland annat de Olympiska spelen, Fotbolls-VM, autografer, medaljer, idrottspriser, affischer, biljetter, fotografier, skulpturer, tröjor och idrottskläder – med mera! Välkommen att kontakta oss för värdering och inlämning.

Michael Nilzon

Specialist – Fotografi, konst, skulptur och samlingar
michael.nilzon@crafoordauktioner.se
Telefon 08 409 438 94

“Sportsamlarna satsar på OS”

Artikel lånad ur Aftonbladet 19 februari 2022 där vår värderingsman Michael Nilzon intervjuas om ett ökat intresse för sportmemorabilia i Sverige.

“Michael Nilzon är själv gammal idrottsman och bland annat ­specialist på sport­memorabilia. Han märker av det ökade intresset.
– Samlandet i Sverige kretsar en del runt OS i Stockholm 1912, ryttar-OS 1956 och fotbolls-VM 1958. Det beror på våra framgångar där och att vi var värdnation, säger Michael Nilzon.

Zlatan skor i pristoppen
Du anordnade auktionen där Zlatans fotbollsskor 2017 gick under klubban för 230 000 kr. Är det den högsta summan i Sverige på sportmemorabilia?
– Utan att känna till precis alla prisnoteringar så är nog Zlatans matchanvända och signerade skor med i pristoppen. Konstnären Olle Hjortzbergs förlaga i akvarell till OS-affischen 1912 är en annan hög notering.

Varför är OS-prylar så eftertraktade?
– OS är världens största idrottsevenemang och drar därför stort intresse. De mest unika ­föremålen finns på museer, medan andra hamnar på den privata marknaden. Allt med OS är inte värdefullt, mycket är massproducerade souvenirer.

Hur är det med idolkort och album? Hemmets Journal Sportens Stjärnor går för stora summor.
– Hemmets Journal hade på 1960-talet ark med samlarbilder. De följde med tidningen som till exempel bild nr 23 på Cassius Clay. Baseball- och NHL-kort är stort i USA. Där finns marknaden. Mycket hänger på skicket, det finns olika graderingar. Det finns sällsynta kort som rookiekort av Wayne Gretzky. De ­betingar stora värden men är svårvärderade. Det finns specialiserade firmor i USA som gör värderingar men det finns även några duktiga personer i Sverige.

”Samla på något kul”

Biljetter, program, pins – är det något man ska spara på?
– Både ja och nej. Allt hänger på skick och om det är något unikt. VM 58-biljetter har ett visst värde, likaså program från samma turnering. Pins kan gå för en del pengar, speciellt från OS 1912. Det kan också röra sig om märken från sportklubbar som inte finns längre. Det finns pins för några kronor till tusentals kronor.

Hur ska man tänka om man vill bli en samlare av sportprylar?
– Det kanske låter klyschigt men man ska samla på något man tycker är kul, ha ett genuint intresse, som för sin favoritklubb eller sport. Tänk inte alltid på att värdet. Låt det bli en bonus. Men precis som konst och antikviteter går det att investera i sportföremål.
– Den som idag köper en OS-fackla eller Björn Borgs träracket behöver inte vara sportintresserad, det blir en inredningsdetalj, en ”conversation piece” i hemmet. Jag har själv en gymnastikbock i vardagsrummet. Ribbstolarna har jag inte fått sätta upp ännu. Det finns även en gamma speciell fotboll i bokhyllan.