Ralf Turander

Fotograf Ralf Turanders verk

– säljes till förmån för Cancerfonden

Crafoord Auktioner i Lund har fått äran och förtroendet att avyttra en större samling verk av fotograf Ralf Turander som kommer att presenteras vid ett antal temaauktioner framöver. Först ut är bl.a. serien ”Spruckna illusioner” som efter en mödosam och kostsam tillblivelseprocess ställdes ut på Fotografiska/Moderna 1985-86. Andra verk är hämtade ur serien ”Ex Libris” som visades på Hotell Diplomat 2005. Auktionen med totalt 36 verk pågår just nu online och avslutas den 16:e juni.

Alla intäkter från auktionen går till Cancerfonden. Vi är mycket glada över att få ha äran att samverka med Ralf i detta goda syfte.

Ralf Turanders egna ord

Varje år får cirka 60.000 personer i Sverige besked om att  cancer härjar i deras kropp. Ett tufft besked att ta emot. Men idag överlever 65 procent. Detta mycket tack vare den  omfattande forskning som kan ske tack vare gåvor till  Cancerfonden, som är helt beroende av bidrag – inget  statligt stöd utdelas till Cancerfonden.

Vi borde alla hjälpas åt att lösa cancerns gåta och  forskarna har kommit en bra bit på väg, många överlever  med hjälp av duktiga forskares arbete. Till det behövs  pengar.

När min fru Ewa insjuknade i en svårartad cancer år 2016 drabbades naturligtvis hela familjen. Men efter omfattande, månadslånga undersökningar opererades hon på Uppsala Akademiska. Den fina vård och det varma omhändertagande hon fick bidrog till stor del att hennes tillfrisknande gick fort. Och i dag är det alltså fem år sedan.

Under min yrkeskarriär har jag fotograferat allt från mode till mäktiga interiörer, kulturhistoriska miljöer och  personporträtt av kända svenskar m.m. Jag har haft ett  flertal utställningar i såväl Sverige som i Europa. Det antal  böcker jag varit med om att producera är nu uppe i 36, fler  är på väg.

Naturligtvis har jag genom åren samlat på mig en diger samling fotografier, såväl från mina utställningar som från  böcker vilka nu säljs genom Crafoord Auktioners försorg. Samtliga intäkter går till Cancerfonden med hopp om att  kunna rädda fler liv.

Våren 2021

Ralf Turander

Förstoringsateljén i Årsta

Fotografierna i serien framställdes på Ralf Turanders ateljé i Gamla stan, Stockholm och färdigställdes på Förstoringsatéljen, Johanneshov. Man utgick från befintliga modefotografier vilka förstorades, revs sönder, pusslades förskjutet samman igen och avfotograferades varefter det nya fotografiet vid framkallningen tonades med hjälp av kemikalier (varav vissa högtoxiska och idag förbjudna) till önskad kulör och nyans. En mycket dyr och riskfylld process, varför endast ett fotografi av varje framställdes.
På bilderna ses Ralf Turander (vit skjorta), Mattias Edwall (färgad skjorta) Janne Trädgårdh (vit overall) i full färd med slutförandet av ett av fotografierna. Lasse Trädgårdh höll i kameran.